fbpx

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen

Det skjeve tårn i Pisa ligger på et område som heter Mirakelplassen. Dette stedet er også kjent som Piazza dei Miracoli, og er en populær turistattraksjon i regionen Toscana. UNESCO har gitt Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen status som Verdensarv-sted.

Tre faser av et menneskeliv

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen - Katedralen, Toscana, Italia«Mirakelet» i Pisa rommer tre sentrale enheter, som refererer til de viktigste fasene av et menneskeliv: Dåpskapellet representerer fødselen, katedralen i midten refererer til livet, og kirkegården symboliserer døden. Mirakelplassen ble påbegynt i 1064, samtidig med selve katedralen, som ble dedikert til Santa Maria Assunta.

 

Dåpskapellet

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen - Dåpskapellet, Toscana, ItaliaSom tilhørende bygg til katedralen startet man etterhvert med utvidelser, og byggingen av dåpskapellet ble satt i gang i 1152. Det er knyttet mye god kunsthistorie og referanser fra Renessansen til et besøk i dåpskapellet. Kapellet rommer og en døpefont og prekestol, som visuelt sett er vel verdt inngangsbilletten.

 

Klokketårnet

20 år senere startet byggingen av den mest kjente severdigheten på Mirakelplassen. Klokketårnet er utvilsomt best kjent over hele verden som: «Det skjeve tårn i Pisa», som på italiensk blir «La Torre (pendente) di Pisa». Tårnets berømmelse skyldes den ustødige grunnen det står på, som begynte å gi etter allerede under byggingen. Fundamentet under Det skjeve tårn i Pisa var bare 3 meter dypt, og den våte sandholdige jorden klarte ikke å holde dette klokketårnet loddrett.

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen - Klokketårnet, Toscana, ItaliaArbeidene med Det skjeve tårn i Pisa ble påbegynt i 1173, og midlertidig avsluttet i 1185. Da hadde man rukket å bygge tre etasjer, men måtte avbryte arbeidet, fordi Pisa hadde gått til krig mot Firenze. I løpet av det året krigen varte, begynte tårnet å lene seg til siden. Videre bygging fortsatte ikke før i 1272 , altså nesten hundre år senere. Da forsøkte man å utjevne skjevheten, ved å bygge etasjeveggene med en høydeforskjell, som skulle virke stabiliserende. Ytterligere nabokriger førte til ny byggestans i 1284, og først i 1372 ble den siste etasjen bygget.

 

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen – Klokketårnet vil stå i 200 år

Det skjeve tårn i Pisa har åtte etasjer, er 55 meter høyt, og heller nesten 4 grader sørover. Utrolig nok tok det nesten 200 år å fullføre dette klokketårnet på Mirakelplassen! Innenfor er det 294 trinn som fører til toppen, der besøkende kan se ut over byen og landskapet. Bygget ble stengt i perioden 1990-2001 på grunn av ustabilitet, men er i dag fortsatt åpent for besøkende. Det blir sagt at reparasjonene i denne tiårsperioden, sørger for at tårnet fortsatt står i 200 år!

Kirkegården

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen - Kirkegården Camposanto Monumentale, Toscana, ItaliaI nordenden av Mirakelplassen står kirkegården, Camposanto Monumentale, også kalt il Campo Santo. Byggingen ble påbegynt i 1277, og den er utformet med en omkringliggende arkitektur som en gang huset fresker fra hele kunstverdenen. Noen mener det er den vakreste kirkegården i verden, og den skal ha blitt bygget rundt en skipslast med hellig jord fra Golgata. Det er der navnet Campo Santo stammer fra. Etter ødeleggelser under 2. verdenskrig har restaureringen pågått frem til våre dager, slik at kirkegårdsområdet kommer tilbake til sin opprinnelige tilstand.

Mirakelplassens navn

Navnet Mirakelplassen, eller Piazza dei Miracoli har oppstått etter den første verdenskrigen. I 1910 viste Gabriele D’Annunzio, i sitt verk «Forse che sì, forse che nei», til området med disse ordene:

«The Ardea rotated over the sky of Christ, over the meadow of Miracles».

De fleste av konstruksjonene på området er laget av hvit marmor fra det berømte Carrara. Kombinert med blå himmel og grønt gress gir dette et fabelaktig utseende. Dette er den samme marmoren som det kjente operahuset i vår egen hovedstad – Oslo, er bygget av.

Hvis du liker å nyte naturens skjønnhet sammen med menneskeskapte under og mirakler, er Mirakelplassen et av de beste stedene du kan besøke.

Piazza dei Miracoli

Få Oppdateringer på E-post!

Meld deg på nyhetsbrevet nå, og bli oppdatert straks det kommer nye innlegg.

Solo Italia vil aldri gi bort, bytte eller selge din e-postadresse til andre.
Du kan melde deg av listen når som helst.

Abboner på RSS-strøm

Du burde også lese om:
hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no