fbpx

Pompeii – Begravet i aske

Like innenfor Napoli-bukta i Campania ligger vulkanen Vesuv. Den er hundretusener av år gammel, og har hatt utbrudd mer enn 50 ganger. Det mest kjente utbruddet fant sted i år 79 e.Kr. Da begravet vulkanen den gamle romerske byen Pompeii under et seks meter tykt teppe av vulkansk aske.

To tusen mennesker døde, og byen ble forlatt i nesten like mange år. Forskere anslår at det bodde rundt 20.000 mennesker i det omkringliggende området.

Da en gruppe oppdagere gjenoppdaget stedet i 1748, ble de overrasket over funnet. Under et tykt lag av støv og rusk var Pompeii stort sett intakt. Asken hadde fungert som en fantastisk konserveringsmiddel.

Pompeii i provinsen Napoli, Campania, ItaliaUnder alt støvet var byen nesten akkurat som den hadde vært 2000 år tidligere.
Bygningene var intakte, skjeletter var frosset akkurat der de hadde falt, og dagligdagse gjenstander og innbo lå strødd i gatene.

Byen Pompeii ligger omtrent en mil fra vulkanfjellet, og var før utbruddet et blomstrende feriested for Romas mest velstående borgere.

Her finner vi i dag noen av de mest betydningsfulle bevisene på romersk sivilisasjon og hverdagsliv fra fortiden. Veggmaleriene i Pompeii er vår fremste kilde til kunnskap om romersk malerkunst.

Spesielt for utgravingene er at man kan helle gips inn i hulrom som levende vesener har etterlatt seg i askelagene. Dette blir til flotte avstøpninger. Først ble dette bare gjort med mennesker og dyr, men etterhvert har man også tatt slike avstøpninger av trerøtter. Dette ga et bilde av vegetasjon og hagearkitektur i byen.

I dag har utgravingene av Pompeii pågått i nesten tre århundrer, og forskere og turister er fortsatt like fascinert av byens uhyggelige ruiner, som de var den gang oppdagelsen ble gjort på 1800-tallet.
Byen er ennå ikke helt utgravd, spesielt i nordvest er det uutforskede områder.

Pompeii

Abboner på RSS-strøm

Du burde også lese om:hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no