fbpx

Steinbyen Matera

I gamlebyen av Matera ligger Sassi. Sassi di Matera betyr bokstavelig «Materas steiner».
«Steinområdet» består av gamle huleboliger. Hulene er gravd inn i kalkstein.
Sassi di Matera i regionen Basilicata, er sannsynligvis plassen for noen av de første bosettingene i Italia.

Denne «steinbyen» ble trolig grunnlagt av romerne i det tredje århundret f.Kr. Bebyggelsen er plassert på begge sider av en dal. Gatene i enkelte deler av Sassi er faktisk plassert på hustakene av andre hus.

En mer «moderne» by ble bygget omkring det trettende århundret. Den består i dag av av flere interessante kirker, museer, store offentlige torg og et turområde med kafeer og restauranter.

På 1950-tallet ble mesteparten av befolkningen flyttet med makt, til mer moderne boliger, av regjeringen i Italia. Dette skyldtes de dårlige forholdene og utbrudd av pub. Helt frem til slutten av 1980-tallet ble området regnet som fattig. I dag er det mange blomstrende bedrifter, puber og hoteller i byen.

Sassi di Matera, BasilicataDen nærmeste flyplassen finnes i Bari i Puglia-regionen, og du kan leie bil og kjøre direkte til Matera derfra.
Forøvrig er Matera lettest å nå med tog, også dette fra Bari. Du kan og ta buss til Matera fra ulike byer i Italia.
Sassi kan i seg selv bare utforskes til fots, og turistinformasjon er tilgjengelig på stedet. Området er ikke egnet for rullestoler eller barnevogner da hele Sassi består av trapper.

Sassi di Matera har på mange måter bestått slik det var i antikken, både visuelt og i forhold til beboernes måte å se verden på. Dette medfører at det er blitt et drømmested for forskere på gammel historie. Ikke overraskende har området blitt brukt som filmkulisser en rekke ganger. Mest kjent er kanskje Mel Gibsons «The Passion of the Christ». Sassi di Matera finnes på UNESCOs liste over verdensarv-steder.

Den historiske varmtvanns-innsamlingen er unik for Sassi. Hulene ble brukt som gigantiske sisterner for å samle regnvann, alltid kaldt og forfriskende. Dette vannet ble levert til hjemmene via underjordiske tunneller.
I dag blir dette gjort mer moderne, selvfølgelig.

Byen er uforglemmelig og vakker etter mørkets frembrudd når lysene er slått på. Lysene siver gjennom de små vinduene. Noen av områdets hoteller ligger i steinbruddene, og disse gir en unik opplevelse.

Sassi di Matera

Få Oppdateringer på E-post!

Meld deg på nyhetsbrevet nå, og bli oppdatert straks det kommer nye innlegg.

Solo Italia vil aldri gi bort, bytte eller selge din e-postadresse til andre.
Du kan melde deg av listen når som helst.

Abboner på RSS-strøm

Du burde også lese om:
hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no