fbpx

Veneto

Veneto er den mest besøkte regionen I Italia og ligger på nordøst-kysten opp til Østerrike. Regionen er mest kjent for de utallige kanalene i hovedstaden Venezia, selv om Veneto også har fjell, daler og deltaområder. Veneto har vært et midtpunkt for kunst, vitenskap og industri i over to tusen år – og dette blomstrer fortsatt i dag.

Venezia

Gondoler i Venezia, Veneto, italiaVenetos hovedstad, Venezia, er kjent som «byen med kanaler» og blir sett på som en av de mest romantiske byene i verden. Venezia er bygget på 188 små øyer i den venetianske lagunen og har fantastisk arkitektur og århundrer med historie. Byen er også kjent for det vakre Murano-glasset som lages der. Andre kjente byer i regionen er Verona, Shakespeares Romeo og Julies hjemby, og Padova, der et av verdens eldste universiteter befinner seg. Galileo Galilei var en gang lærer der.

Landskap

Det nordlige Veneto er et fjellrikt landskap og huser de Karniske Alpene og Dolomittene. Podalen strekker seg fra fjellene helt til Adriaterhavet. Mesteparten av befolkningen bor på de lave slettene, som også er det viktigste grunnlaget for regionens landbruk. I tillegg til turisme er Venetos økonomi hovedsakelig industri og nettopp landbruk.

Mat og vin

Mat og vin er viktig I Veneto, akkurat som i resten av Italia. Flere viner kommer fra regionen, inkludert Moscato, Pinot Grigio, Merlot og den musserende vinen Prosecco. Druene til disse vokser hovedsaklig i Treviso. Regionen er også kjent for sin Asiago-ost og for oppfinnelsen av Tiramisu. Polenta er en populær maisrett, og sjømat er veldig vanlig langs kysten.

Berømte personer

Karnevalsmaske fra Venezia, Veneto, ItaliaDen kjente komponisten og fiolinisten Antonio Vivaldi kom fra regionen Veneto, i tillegg til noen andre betydningsfulle mennesker: Skulptøren Antonio Canova var kjent for nakne marmorskulpturer basert på romersk mytologi. Giacomo Casanova var en kjent kvinnebedårer og eventyrer. Navnet hans blir fortsatt brukt som et synonym for falskhet. Ni paver har også kommet fra Veneto.

Kunst og arkitektur

Veneto er bakgrunnen for fem av Shakespeares skuespill, inkludert Kjøpmannen i Venedig og Romeo og Julie. Den romerske arkitekturen er fortsatt synlig mange steder, og byene kan skryte av romerske forumer og arenaer. Blant det gamle og moderne finnes mange kjente katedraler, inkludert Romanesque Duomo di Verona og Byzantine Basilica San Marco i Venezia. Bascilica av St. Anthony har et stort antall statuer og relieffer av skulptøren Donatello. Millioner av turister kommer til Veneto hvert år for å nyte kunst, arkitektur, historie, kultur og mat. De kan være sikre på å finne det de leter etter i denne vakre og varierte regionen.


Bilder fra Veneto

Please upgrade your Nextgen Gallery plugin and activate it before Cooliris can display.

Få Oppdateringer på E-post!

Meld deg på nyhetsbrevet nå, og bli oppdatert straks det kommer nye innlegg.

Solo Italia vil aldri gi bort, bytte eller selge din e-postadresse til andre.
Du kan melde deg av listen når som helst.
hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no