fbpx

Aostadalen

Aostadalen er en italiensk autonom region i den nordvestligste del av landet. Det er Italias minste og tynnest befolkede region.

Aostadalen har et areal på 3263 km², og grenser til Frankrike (Rhône-Alpes) mot vest, Sveits (Valais) mot nord og regionen Piemonte mot øst og syd. Regionshovedstaden er Aosta (fransk Aoste, frankoprovençalsk Oustâ eller Aoûta). Hovederhvervet er turisme, og Aostadalen har mange skisportsteder.

Det er den eneste regionen i Italia som ikke er inndelt i provinser (de ble oppløst i 1945), og er delt inn i 74 kommuner. Aostadalen er dalen til elven Dora Balteas overløp. Sidedalene av den egentlige Aostadalen hører også til regionen.

AostadalenDalen er omgitt av noen av Alpenes høyeste fjell på tre sider:
Mont Blanc-massivet i vest (opptil 4809 m), Wallis-alpene i nord (4478 m i Matterhorn og 4634 m i Monte Rosa),
og Grajiske Alper i syd (4061 m i Gran Paradiso).
Gjennom passene Store og Lille St. Bernhard er Aostadalen forbundet med Sveits resp. Frankrike.
Dessuten har Mont Blanc-tunnelen siden 1965 forbundet Chamonix i Frankrike med Courmayeur i Aostadalen.

Gran Paradiso, Aosta, AostadalenDe første innbyggerne i Aostadalen var keltere og ligurere.
Den romerske republikken erobret regionen fra de lokale salasserne omtrent år 25 fvt. og grunnla Augusta Praetoria (Aosta) for å sikre strategiske fjelloverganger, som de utbedret med broer og veier.

Etter Romerrriket sitt fall klarte den høytliggende dalen stort sett å holde selvstyre, særlig siden området mer eller mindre var isolert om vinteren, men de ble likevel delvis styrt av gotere og langobarder i perioder, så av burgundiske konger på 400-talet, etterfulgt av frankere som tok over det burgundiske kongedømmet i 534.

Da kongedømmet deres ble delt av Karl den store i 870 dannet Aostadalen en del av Kongedømmet Lotharingia i Italia. Et tiår senere ble dette videre delt opp og Aostadalen ble en del av Kongedømmet Øvre Burgund, som ble slått sammen med Kongedømmet Arles — uten at noe av dette hadde stor innvirknig på livet i Valle d’Aosta.

Foss i AostadalenI 1031-1032 fikk Umberto Biancamano, grunnleggeren av Huset Savoie, tittelen greve av Aosta av keiser Konrad II av den frankiske linjen og bygget en festning ved Bard.

Regionen ble delt mellom solide borger, og i 1191 så Thomas I av Savoio det nødvendig å gi kommunene en Carta delle Franchigie («Frihetspriviliegium»), som tok vare på selvstendigheten deres.

Rettene ble derimot gitt tilbake etter napoelonstiden. På midten av 1200-tallet gjorde Keiser Fredrik II Grevskapet Aosta om til et hertugdømme, og hæren deres bar en oppreist løve i Savoiehæren frem til samlingen av Italia i 1870.

I middelalderen var regionen sterkt føydal og borgene, som Challant-familien sin i Gressoneydalen, preger fremdeles landskapet. På 1100- og 1200-tallet ble det tysktalende samfunnet Walser opprettet i Gressoney, og noen kommuner har framdeles en Walseridentitet i dag.

Regionen ble værende en del av Savoie, bortsett fra en periode med fransk okkupasjon fra 1539 til 1563.
Som en del av Kongedømmet Sardinia ble det en del av Kongedømmet Italia i 1861.
Under Mussolini ble regionen «italianisert» og folk ble flyttet til Piemonte og italiensktalende arbeidere til Aosta. Dette flyttet regionen mot separatisme og Aosta fikk selvstyre i 1948.

Byer i AostadalenDe største byene i Aostadalen:
Aosta (regionshovedstad), Chatillon, Sarre, Saint-Vincent, Pont-Saint-Martin, Quart, Gressan, Saint-Christophe, Saint-Pierre, Nus, Courmayeur, Verrès, Donnas, Charvensod, Valtournenche, La Salle, Morgex, Aymavilles, Montjovet, Fénis, Gignod, Pollein, Cogne, Issogne, Ayas, Verrayes, Arnad, Villeneuve, Saint-Marcel, Hone, Roisan, Prè-Saint-Didier, Brissogne, Chambave, Arvier, Brusson, Pontey, Gressoney-Saint-Jean, La Thuile, Jovencan
Kilde: Wikipedia
Please upgrade your Nextgen Gallery plugin and activate it before Cooliris can display.

Få Oppdateringer på E-post!

Meld deg på nyhetsbrevet nå, og bli oppdatert straks det kommer nye innlegg.

Solo Italia vil aldri gi bort, bytte eller selge din e-postadresse til andre.
Du kan melde deg av listen når som helst.
hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no