fbpx

Abruzzo

Abruzzo er en region i Italia øst for Roma. Den grenser til Marche i nord, Lazio i vest og sydvest, Molise i sydøst og Adriaterhavet i øst. Selv om området geografisk ligger sentralt i Italia, regnes det som en del av Mezzogiorno eller Sør-Italia.

Frem til 1963 var det en del av Abruzzi e Molise sammen med Molise. 
Navnet Abruzzi kommer fra tiden da regionen var en del av kongedømmet. 
Området ble administrert som Abruzzo Citeriore (Nær-Abruzzo) og Abruzzo Ulteriore I og II (Fjernere Abruzzo I og II ), som var nærmere og fjernere fra Napoli, hovudstaden i kongedømmet. 

Abruzzo Citeriore utgjør i dag provinsen Chieti. Abruzzo Ulteriore I utgjør provinsene Teramo og Pescara, mens Abruzzo Ulteriore II utgjør provinsen L’Aquila.

Provinser i Abruzzo

Abruzzo er delt inn i fire provinser:

Chieti
L’Aquila (Regionshovedstad)
Pescara
Teramo

De fire provinsene er delt inn 305 kommuner.
Navnet Abruzzo kommer fra det latinske Aprutium.

Navnet Aprutium ble derimot ikke brukt i romertiden da regionen gikk under navnet Picenum, Sabina et Samnium, Flaminia et Picenum og/eller Campania et Samnium.

Nasjonalpark i Abruzzo

Navnet Aprutium ble brukt fra middelalderen. Mange mener det er en forandring av Praetutium, eller navnet på folket praetutierne, som ble brukt om hovedbyen deres, Interamnaes, som i dag er Teramo.
Andre mulige opphav er fra det latinske «aper» (villsvin) der Aprutium betyr «villsvinlandet», eller fra «abruptum» (kupert, bratt). Det kan og ha kommet fra det latinske uttrykket «a Bruttiis» (fra bruttierne) som betyr landet til folket fra Bruzi, som flyttet sørover til Calabria.

Landskap i Abruzzo

Regionen har et aral på 10 794 km² og omtrent to tredjedeler er dekket av fjell. Resten av regionen består av åser som heller ned mot en smal slette som strekker seg 120 km langs kysten av Adriaterhavet.
Appenninene går langs Abruzzo, og det er her man finner de høyeste fjellene i hele fjellkjeden og på den italienske halvøya.
De høyeste toppene er Corno Grande i Gran Sasso-massivet (2 914 moh) og Monte Amaro (Maiella-gruppen) (2 795 moh).
De største elvene i regionen er Aterno-Pescara, Sangro og Tronto.

Byer i Abruzzo
De største byene i Abruzzo:
(Provinshovedsteder i uthevet skrift)

Pescara, L’Aquila, Teramo, Chieti, Montesilvano, Avezzano, Vasto, Lanciano, Sulmona, Roseto degli Abruzzi, Francavilla al Mare, Ortona, Giulianova, San Salvo, Spoltore, Martinsicuro, Silvi, Pineto, Città Sant’Angelo, Penne, Alba Adriatica, San Giovanni Teatino, Atri, Celano, Atessa, Cepagatti, Tortoreto, Sant’Egidio alla Vibrata, Guardiagrele, Mosciano Sant’Angelo, Pianella, Montorio al Vomano, Pratola Peligna, Loreto Aprutino, Campli, Castellalto, Bellante, Tagliacozzo, Notaresco, Manoppello
Kilde: Wikipedia
Please upgrade your Nextgen Gallery plugin and activate it before Cooliris can display.

Få Oppdateringer på E-post!

Meld deg på nyhetsbrevet nå, og bli oppdatert straks det kommer nye innlegg.

Solo Italia vil aldri gi bort, bytte eller selge din e-postadresse til andre.
Du kan melde deg av listen når som helst.
hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no