Veneto – Solo Italia https://soloitalia.no Alt handler om Italia Sun, 13 Oct 2019 14:31:12 +0000 nb-NO hourly 1 Reise til Venezia – Severdigheter og romantikk https://soloitalia.no/reise/veneto/4066/reise-venezia-severdigheter-romantikk/ Sat, 22 Mar 2014 12:56:57 +0000 https://soloitalia.no/?p=4066

Uansett om du drar på tur med familien, som et par, eller ønsker å reise til Venezia alene, kommer du til å oppdage at denne byen ved Adriaterhavet nord i Italia har mye å by på. Venezia byr på unike opplevelser for alle besøkende, og byens severdigheter og omgivelser er preget av tidligere storhetstid og rikdom.

Unik og romantisk by

Venezia er en usedvanlig unik og romantisk by, som ble bygget på over 100 øyer – koblet til hverandre med flere hundre vakre broer. Byen ble grunnlagt i det femte århundret, og fem hundre år senere hadde byen blitt en av de viktigste handelspartnere og maritime makter i verden. I dag finnes det knapt noen steder i verden, som er så fortryllende og spennende, og lokker besøkende til en tilsvarende hypnotiserende opplevelse.

St. Markus-plassen

St. Markus-plassen og -katedralen, Venezia, Veneto, ItaliaVenezias mest populære attraksjon er kanskje St. Markusplassen, den åpne plassen ved siden det høytreisende klokketårnet som stammer fra 1912. I samme klasse stiller den utsmykkede St. Markus-katedralen, som ble bygget ferdig i det 12. århundret, etter at St. Markus sin døde kropp ble brakt tilbake fra Egypt. På «Piazza San Marco» ligger også museet Palazzo Ducale, som tidligere var sete for regjeringen i nesten syv hundre år. Den nærliggende Rialto-broen ble bygget i 1591, og er trolig Venezias mest berømte bro. Rialto-markedet som og finnes i dette området, har butikker, restauranter og et stort «bondens marked».

Severdigheter i Venezia

Severdigheter i Venezia - Gate i Venezia, Veneto, ItaliaEn reise til Venezia ville ikke ha vært komplett uten at man hadde utforsket byens mange museer, gallerier og sjarmerende butikker. Naboøya Murano er spesielt godt kjent for sin glasskunst. Peggy Guggenheim-samlingen er en av regionens mest populære museer, og huser en stor moderne kunstsamling. Palazzo Grassi var tidligere en tollbod, men nå finnes det et museum der, som og rommer en stor moderne samling. Et annet alternativ, selvfølgelig, er å bare rusle langs Venezias vakre kanaler, mens man nyter arkitekturen og de rolige omgivelsene. Dette er en virkelig en spesiell måte å tilbringe kvelden på.

Reise til Venezia

Reise til Venezia - Gondoltur, Venezia, Veneto, ItaliaDet å komme seg rundt i byen, er og i seg selv en av turens mange høydepunkter ved en reise til Venezia. En romantisk gondoltur er en fin måte å slappe av på sammen med din følgesvenn. Men for å komme seg rundt i byen effektivt, er en tur i vannbussen «vaporetti» det beste alternativet. Du kan og hoppe på en båttaxi, men det blir en vesentlig dyrere fornøyelse. Venice Marco Polo Airport ligger på fastlandet i nærheten, og der er det og en stor jernbanestasjon med mange ruter til Europa og resten av verden. Flere av Italias fineste hoteller ligger i Venezia, men du har og mange andre alternativer, slik som pensjonater, herberger, og ferieboliger.

Hvis du noen gang har lurt på hvordan det ville være å oppleve en by helt uten biler, så kan en reise til Venezia sette deg på sporet. Er man så heldig at man får besøkt denne byen en gang – ja, da vil man aldri glemme det!

]]>
Prosecco – Italiensk musserende vin https://soloitalia.no/mat-vin/veneto/3981/prosecco-italiensk-musserende-vin/ Wed, 19 Mar 2014 01:04:41 +0000 https://soloitalia.no/?p=3981

Prosecco er en italiensk musserende vin fra Veneto nord i Italia, som er rimelig og kvalitetsrik. Når vi snakker om musserende hvitvin, er sannsynligvis den mer kostbare Champagne det første vi tenker på. Champagne er imidlertid vanligvis svært dyrt, og det finnes rimeligere musserende vin fra ulike regioner i verden, som har god kvalitet og kan konkurrere med Champagne. Prosecco er en av disse vinene. Selve navnet stammer opprinnelig fra en landsby i nærheten av provinsen Trieste i regionen Friuli-Venezia Giulia, men den eneste «ekte» Prosecco produseres i dag i Veneto. Provinsen Treviso er spesielt berømt for sin Prosecco vin.

Prosecco – Italiensk musserende vin – etiketten

Prosecco - Italiensk musserende vin - vinranker, ItaliaMange produsenter, som produserte varianter av Prosecco i andre regioner, plasserte Prosecco-etiketten på flaskene. Dette førte til problemer. Imidlertid ble denne situasjonen nylig endret, ettersom en ny lov ble vedtatt. Denne loven bestemmer at ingen andre enn produsentene fra regionen Veneto kan bruke Prosecco-etikettene til italiensk musserende vin. Det innebærer at musserende rosevin, som tidligere brukte Prosecco sin etikett, nå har mistet den muligheten. Vi kan ikke lenger snakke om Prosecco rosevin på den samme måten. Dette er noen av endringene som italienske myndigheter påbegynte for flere år siden, for å beskytte italiensk musserende vin og en vinregion med et stort potensial – Veneto.

Prosecco – Italiensk musserende vin – Charmat-prosessen

Slik som flere musserende vin fra hele verden, er Prosecco produsert ved hjelp av den såkalte «Metodo Italiano» (Charmat-prosess)-metoden. Dette betyr at den andre fermenteringen utføres i ståltanker under trykk, i motsetning til champagne-produksjon som produseres i separate flasker. På grunn av den spesifikke produksjonsprosessen kan du merke en klar forskjell. Prosessen, som produksjonen av musserende Prosecco vin består av, har som hovedmål å bevare variasjon og fruktaroma best mulig, i motsetning til de minerale, oksidative og fermentative aromaene som er karakteristiske for Champagne.

Prosecco – Italiensk musserende vin – Champenoise-metoden

[See image gallery at soloitalia.no]

Det er allikevel ikke uvanlig med produsenter som eksperimenterer med ulike produksjonsmetoder. I Valdobbiadene-sonen er det lov til å bruke den såkalte «champenoise-metoden» i fremstilling av Prosecco, så ikke bli overrasket om du også finner denne typen italiensk musserende vin. Prosecco vin kan være mild (italiensk: Frizante) eller normalt musserende (italiensk: Spumante). Den største forskjellen mellom disse to variasjonene, er trykket i flaskene. En flaske Spumante har et trykk på 3,5 bar, mens en flaske Frizante har et trykk på 2,5 bar.

Videre kan alternativene variere med prosentandelen av sukker i flasken. Det strekker seg fra Prosecco Brut, som er tørr og har mindre enn 15 gram sukker i en liter, til ekstra tørr og tørr som er ansett å være veldig søt, fordi den har mellom 15 og 35 gram sukker per liter. De fleste Prosecco-vinene har en bestemt fruktaroma, som for det meste består av sitrus, fersken, aprikos og epler.

Dersom du er på utkikk etter en rimelig musserende vin som har masse kvalitet, er det ganske sikkert at Prosecco vil imøtekomme dine forventninger!

Har du lyst til å reise til Prosecco-åsene?

]]>