Toscana – Solo Italia https://soloitalia.no Alt handler om Italia Tue, 05 Jun 2018 19:29:29 +0000 nb-NO hourly 1 ’O mio babbino caro – Kjærligheten eller døden https://soloitalia.no/beromt-musikk/toscana/5213/o-mio-babbino-caro-kjaerligheten-doden/ Sat, 28 Sep 2019 22:00:58 +0000 https://soloitalia.no/?p=5213

Giacomo Puccini - O Mio babbino caro«’O mio babbino caro» (Åh, min kjære pappa), er en arie for sopran fra operaen Gianni Schicchi, en komedie i én akt av Giacomo Puccini. Operaen er den tredje i en serie av tre kjent under navnet «Il trittico», og er basert på en historie som er omtalt i Dantes Guddommelige Komedie. O mio babbino caro synges av Lauretta, som bønnfaller sin far om å få gifte seg med sin store kjærlighet, Rinuccio. Faren er imidlertidig ikke villig til å gi henne sin velsignelse, ettersom det pågår en krangel med Rinuccio sin familie. Lauretta synger derfor at hun ønsker å dø dersom hun ikke får være sammen sin Rinuccio. Får hun ikke kjøpe en ring i «Porta Rossa», så kaster hun seg ut i elven Arno fra broen Ponte Vecchio (toppbilde), står det i teksten.
Handlingen i denne operaen foregår i Toscanas hovedstad Firenze på slutten av 1200-tallet, og Porta Rossa er et område og en gate i denne byen. Verdenspremieren fant sted i 1918 i Metropolitan Opera, New York. Italiensk premiere var i hovedstadens «Teatro Costanzi» (Teatro dell’Opera di Roma) i 1919.
Kilde: Wikipedia

Sissel Kyrkjebø – O mio babbino caro

Oslo Spektrum, 2002

//www.youtube.com/watch?v=RUYT7Yp1Yd8

Oversettelse
Italiensk Engelsk, tilpasset
O mio babbino caro,
mi piace, è bello, bello.
Vo'andare in Porta Rossa
a comperar l'anello!
Oh my beloved father,
I love him, I love him!
I’ll go to Porta Rossa,
To buy our wedding ring.
Sì, sì, ci voglio andare!
e se l'amassi indarno,
andrei sul Ponte Vecchio,
ma per buttarmi in Arno!
Oh yes, I really love him.
And if you still say no,
I’ll go to Ponte Vecchio,
And throw myself below.
Mi struggo e mi tormento!
O Dio, vorrei morir!
Babbo, pietà, pietà!
Babbo, pietà, pietà!
My love for which I suffer,
At last, I want to die.
Father I pray, I pray.
Father I pray, I pray.

Maria Callas – O mio babbino caro

Live fra 1965 – Dirigent: Georges Prêtre.

//www.youtube.com/watch?v=Y4V9rJlFBqU

Du kan lese mer om denne operaen og resten av Il Trittico på nettsidene til Den Norske Opera & Ballett.

]]>
Reise til Firenze – Renessansens vugge https://soloitalia.no/reise/toscana/4873/reise-firenze-renessansens-vugge/ Mon, 28 Apr 2014 18:00:03 +0000 https://soloitalia.no/?p=4873

Dersom du planlegger en reise til Firenze i Italia, ønsker du garantert å få med deg en eller flere av de historiske severdighetene denne berømte byen kan tilby. Firenze er mest kjent som fødestedet til renessansen, noe som ga byen kallenavnet «Middelalderens Athen».

Byen ble grunnlagt i år 80 f.Kr, og er den største byen i regionen Toscana. Firenze inneholder et av de vakreste og best bevarte historiske bysentra i Europa, og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Kulturelt, politisk og økonomisk var Firenze den viktigste byen i hele Europa fra det 14. til det 16. århundre.

Når skal du reise til Firenze?

Reise til Firenze - Piazza Beccaria i Firenze, Toscana, ItaliaTidlig høst og vår pleier å være de beste årstidene for en reise til Firenze i Italia. Dette er innenfor turistperioden, og det er ikke altfor mange andre besøkende på jakt etter severdigheter. Sommersesongen er imidlertid den mest populære tiden, og du bør absolutt regne med at byen er tettpakket av folk hvis du velger å reise til Firenze i høysesongen. Den siste delen av høsten kan være kald og fuktig, men det er allikevel varmt nok for et besøk, og menneskemassene har forsvunnet på denne tiden av året.

Overnatting

Reisende har et bredt utvalg av overnattingstilbud i Firenze. Både sentralt og i utkanten av byen. Dersom du skal tilbringe lang tid i Firenze, ønsker du sannsynligvis lete etter et utleieobjekt. Vanligvis er dette villaer og gamle slott eller herregårder som er blitt gjort om til boliger. Mange av disse kan være ganske fantastiske. Du bør også ta en tur til omkringliggende vingårder og smake på klassiske toskanske viner som som Montepulciano og Chianti i løpet av din reise til Firenze og Toscana.

Firenze severdigheter

Firenze er full av nydelige severdigheter og minner fra Renessansen, og kunsten er like flott som den du finner i Venezia og Roma. Byen er fortryllende, og mange reisende kommer tilbake gang etter gang i spesielle anledninger. Selve sentrum i Firenze er ganske liten, så den mest effektive måten å utforske dette på er til fots. Som en start på din reise til Firenze, anbefales det at du skaffer deg et kart eller en guidebok som viser deg byens severdigheter. Fra det største torget, vil du raskt oppdage den velkjente domkirken med sin spektakulære kuppel. Det er et flott utgangspunkt for nye oppdagelser.

Domkirken

Firenze severdigheter - Santa Maria del Fiore i Firenze, Toscana, ItaliaDomkirken er byens mest ikoniske landemerke og en av de største severdighetene i Firenze og Italia. Byggingen av kirken startet i 1296, men den ble ikke ferdig før 150 år senere. Den røde taksteinen og grønne og hvite marmoren gjør domkirken til en av de mest særpregede bygningene i hele Europa. Kuppelen ble designet av Filippo Brunelleschi, og hans design og innovative konstruksjonsteknikk tillot at den ble bygget uten støttestrukturer. Du kan klatre opp de hundretalls steintrappene gjennom kuppelens indre, og når du når toppen blir du belønnet med en feiende 360-graders utsikt over Firenze og byens severdigheter. Du kan også klatre til toppen av klokketårnet, designet av Giotto, og utsikten herfra er like imponerende.

Renessansekunst

Firenze i renessansen - Piazza della Signoria i Firenze, Toscana, ItaliaEtter et besøk i kirken, kan det passe med en tur til nabotorget, Piazza della Signoria. Her vil du legge merke til en spesiell utendørs samling av skulpturer, som inkluderer Neptuns fontene og en kopi av den kjente statuen av David. I nærheten ligger også Palazzo Vecchio (Gamle Palass). Det ble bygget i begynnelsen av det 14. århundre og brukes i dag til sitt opprinnelige formål – som rådhus. Like ved palasset ligger det kjente Uffizi-museet, med sin enestående samling av renessansekunst. Dersom du er en tilhenger av stor kunst, vil du ikke gå glipp av dette verdenskjente museet i løpet av din reise til Firenze!

Firenze i renessansen

Uffizi-galleriet er en av Firenzes fremste severdigheter. Palasset ble bygget i midten av det 16. århundret som byens regjeringsbygg og administrative kompleks, og bygningen ble frekventert av byens øvrighetspersoner, rettsvesen, og klaner. I dag er Uffizi en av de flotteste museene i verden, og det huser en utrolig samling av renessansemalerier og skulpturer. Husk å bestille billetter på forhånd, for her er det mye folk og lange køer. Størsteparten av Uffizi-samlingen ble testamentert til byen Firenze av Medici-familien, en av Europas rikeste og mest innflytelsesrike dynastier. Medici-familien bidro til å introdusere renessansen til Frankrike, og de brukte en stor del av sin formue til å fremme kultur, kunst og veldedige formål i Firenze i løpet av senmiddelalderen.

Ponte Vecchio

Reise til Firenze - Ponte Vecchio i Firenze, Toscana, ItaliaGjennom Firenze renner elven Arno, og den kan krysses over mange forskjellige broer. Ponte Vecchio er den mest gjenkjennelige broen i Firenze, og den sto ferdig i 1345. Broen koblet Firenzes viktigste palasser sammen, og den består av en to-etasjers konstruksjon som fortsatt inneholder levende butikker og utsalgssteder, akkurat som broen har gjort i hundrevis av år. Et bilde av denne broen hører absolutt med på listen over ting du må huske å på i løpet av din reise til Firenze.

Palazzo Pitti

reise til Firenze - Palazzo Pitti i Firenze, Toscana, ItaliaRett etter at du har krysset elven, ankommer du stedet som kalles Oltrano, som betyr «Over Arno». Der ligger Palazzo Pitti. Dette palasset stammer fra midten av det 15. århundret, og det ble kjøpt av Medici-familien kort tid senere. Palasset er nå det største museumskomplekset i byen, og det huser en fantastisk samling fra renessansen, samt andre gjenstander av porselen og sølv fra familiens storhetstid.

Boboli

Etter å ha gått langt, studert den verdenskjente kunsten og beskuet Firenzes severdigheter, kan det avslutningsvis passe med en spasertur i Boboli-hagene, som kan nås fra Palazzo Pitti. Disse hagene ble etablert i 1550 for Medici-familien etter at de kjøpte Palazzo Pitti, og hagene ble gjort offentlig tigjengelige i 1766. Denne omhyggelig anlagte skulpturhagen byr på en storslått utsikt over byen.

Som et av de mest populære reisemålene i Europa, vil en reise til Firenze gi deg et dypdykk i historie og mange minneverdige inntrykk fra renessansetiden.

]]>
Chianti – Kanskje den beste rødvinen https://soloitalia.no/mat-vin/toscana/4005/chianti-kanskje-den-beste-rodvinen/ Wed, 19 Mar 2014 15:15:09 +0000 https://soloitalia.no/?p=4005

Toscana er hjem til tre av de mest kjente italienske rødvinene – Chianti, Brunello di Montalcino og Nobile di Montepulciano. Selv om de alle er basert på den samme vindruen – Sangiovese, har de helt forskjellig smak. Det er de forskjellige sortene av Sangiovese-druen, som gjør disse vinene forskjellige, samt ulike typer klima og terreng i regionen Toscana der de vokser.

Folk som elsker vin bør besøke Toscana i Italia – minst en gang i livet. Denne regionen ligger sentralt i landet, og har alt du trenger hvis du nyte deilig mat og god vin. Toscana er trolig et av de viktigste områdene i Italia, både for vin og turisme, ettersom dette er stedet der renessansen oppstod, og med den noen av de vakreste kunstverkene i menneskehetens historie.

Chianti vin – Historie

Chianti vin - Sangiovese-druer, Chianti, Toscana, ItaliaHistorien om toskansk vinlaging kan dateres tilbake til det 13. århundre da det første skriftlige beviset på vinproduksjon ble registrert. Et interessant faktum er at noen av vinmaker-familiene fra denne perioden stadig eksisterer og fortsatt produserer viner. På grunn av den store verdensomspennende populariteten for Chianti-vin på 60- og 70-tallet, begynte dessverre en rekke vinprodusenter med tvilsomme kvaliteter å plassere Chianti-etikettene på sine viner. Snart ble kvaliteten på varemerket Chianti veldig lav, og populariteten begynte å avta. Enkelte seriøse vinmakere begynte imidlertid å jobbe med produktkvaliteten, og i løpet av 90-tallet kom vinen nok en gang opp til et velkjent nivå, som en av de mest populære rødvinene i verden. Imidlertid førte denne populariteten til at noen av Chianti-variantene ble svært dyre og eksklusive.

Chianti er absolutt det mest kjente navnet i Toscana, og det er ingen vinentusiast som ikke har hørt eller smakt noen av disse røde vinene. De har krysset en lang vei – fra å være en vanlig vin, servert til spaghetti eller annen pasta, til å bli eksklusive røde viner som vanligvis serveres til spesielle anledninger.

Chianti vin – Formelen for produksjon

Chianti rødvin - Vin Santo, Chianti, Toscana, ItaliaSom tidligere nevnt har Chianti-vinen en lang historie, og den hadde sannsynligvis sin største forandring etter den andre verdenskrig da rødvinen var rimelig og enkel. Ettersom tiden gikk forlangte folk mer av rødvinen. Baron Ricasoli oppfant praktisk talt formelen for dagens moderne Chianti-produksjon – en blanding av røde druer (Sangiovese og Canailo) og hvite druetyper (Trebbiano og Malvasia).

Chianti vin – Hvite druer og friskhet

Ideen var å få friskhet ved å blande inn disse hvite druetypene, men vinmakere begynte å bruke hvite varianter i enda større grad, og selvfølgelig ble smaken endret. En annen utfordring var at vinmarkene ble utvidet fra den opprinnelige regionen hvor Chianti kom fra (Chianti Classico) til nabo-territoriene. Denne forvirrende situasjonen, som forverret kvaliteten på Chianti, førte til at enkelte vinmakere tok skritt som definitivt endret kvaliteten på vinen. Noen av dem begynte å bruke internasjonale hvite druetyper, mens andre sluttet å bruke hvit drue fullstendig.

I dag er Chianti en veldig tørr vin, som nytes best sammen med (italiensk) mat. Chianti-vinene har fruktaroma (oftest kirsebær), og aldrende viner er enda mer smakfulle.

]]>
Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen https://soloitalia.no/severdigheter/toscana/2489/skjeve-tarn-pisa-mirakelplassen/ Sat, 01 Mar 2014 23:00:40 +0000 https://soloitalia.no/?p=2489

Det skjeve tårn i Pisa ligger på et område som heter Mirakelplassen. Dette stedet er også kjent som Piazza dei Miracoli, og er en populær turistattraksjon i regionen Toscana. UNESCO har gitt Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen status som Verdensarv-sted.

Tre faser av et menneskeliv

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen - Katedralen, Toscana, Italia«Mirakelet» i Pisa rommer tre sentrale enheter, som refererer til de viktigste fasene av et menneskeliv: Dåpskapellet representerer fødselen, katedralen i midten refererer til livet, og kirkegården symboliserer døden. Mirakelplassen ble påbegynt i 1064, samtidig med selve katedralen, som ble dedikert til Santa Maria Assunta.

 

Dåpskapellet

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen - Dåpskapellet, Toscana, ItaliaSom tilhørende bygg til katedralen startet man etterhvert med utvidelser, og byggingen av dåpskapellet ble satt i gang i 1152. Det er knyttet mye god kunsthistorie og referanser fra Renessansen til et besøk i dåpskapellet. Kapellet rommer og en døpefont og prekestol, som visuelt sett er vel verdt inngangsbilletten.

 

Klokketårnet

20 år senere startet byggingen av den mest kjente severdigheten på Mirakelplassen. Klokketårnet er utvilsomt best kjent over hele verden som: «Det skjeve tårn i Pisa», som på italiensk blir «La Torre (pendente) di Pisa». Tårnets berømmelse skyldes den ustødige grunnen det står på, som begynte å gi etter allerede under byggingen. Fundamentet under Det skjeve tårn i Pisa var bare 3 meter dypt, og den våte sandholdige jorden klarte ikke å holde dette klokketårnet loddrett.

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen - Klokketårnet, Toscana, ItaliaArbeidene med Det skjeve tårn i Pisa ble påbegynt i 1173, og midlertidig avsluttet i 1185. Da hadde man rukket å bygge tre etasjer, men måtte avbryte arbeidet, fordi Pisa hadde gått til krig mot Firenze. I løpet av det året krigen varte, begynte tårnet å lene seg til siden. Videre bygging fortsatte ikke før i 1272 , altså nesten hundre år senere. Da forsøkte man å utjevne skjevheten, ved å bygge etasjeveggene med en høydeforskjell, som skulle virke stabiliserende. Ytterligere nabokriger førte til ny byggestans i 1284, og først i 1372 ble den siste etasjen bygget.

 

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen – Klokketårnet vil stå i 200 år

Det skjeve tårn i Pisa har åtte etasjer, er 55 meter høyt, og heller nesten 4 grader sørover. Utrolig nok tok det nesten 200 år å fullføre dette klokketårnet på Mirakelplassen! Innenfor er det 294 trinn som fører til toppen, der besøkende kan se ut over byen og landskapet. Bygget ble stengt i perioden 1990-2001 på grunn av ustabilitet, men er i dag fortsatt åpent for besøkende. Det blir sagt at reparasjonene i denne tiårsperioden, sørger for at tårnet fortsatt står i 200 år!

Kirkegården

Det skjeve tårn i Pisa og Mirakelplassen - Kirkegården Camposanto Monumentale, Toscana, ItaliaI nordenden av Mirakelplassen står kirkegården, Camposanto Monumentale, også kalt il Campo Santo. Byggingen ble påbegynt i 1277, og den er utformet med en omkringliggende arkitektur som en gang huset fresker fra hele kunstverdenen. Noen mener det er den vakreste kirkegården i verden, og den skal ha blitt bygget rundt en skipslast med hellig jord fra Golgata. Det er der navnet Campo Santo stammer fra. Etter ødeleggelser under 2. verdenskrig har restaureringen pågått frem til våre dager, slik at kirkegårdsområdet kommer tilbake til sin opprinnelige tilstand.

Mirakelplassens navn

Navnet Mirakelplassen, eller Piazza dei Miracoli har oppstått etter den første verdenskrigen. I 1910 viste Gabriele D’Annunzio, i sitt verk «Forse che sì, forse che nei», til området med disse ordene:

«The Ardea rotated over the sky of Christ, over the meadow of Miracles».

De fleste av konstruksjonene på området er laget av hvit marmor fra det berømte Carrara. Kombinert med blå himmel og grønt gress gir dette et fabelaktig utseende. Dette er den samme marmoren som det kjente operahuset i vår egen hovedstad – Oslo, er bygget av.

Hvis du liker å nyte naturens skjønnhet sammen med menneskeskapte under og mirakler, er Mirakelplassen et av de beste stedene du kan besøke.

//www.youtube.com/watch?v=47MF9vpoeGE

Piazza dei Miracoli

]]>