fbpx

Prosecco – Italiensk musserende vin

Prosecco er en italiensk musserende vin fra Veneto nord i Italia, som er rimelig og kvalitetsrik. Når vi snakker om musserende hvitvin, er sannsynligvis den mer kostbare Champagne det første vi tenker på. Champagne er imidlertid vanligvis svært dyrt, og det finnes rimeligere musserende vin fra ulike regioner i verden, som har god kvalitet og kan konkurrere med Champagne. Prosecco er en av disse vinene. Selve navnet stammer opprinnelig fra en landsby i nærheten av provinsen Trieste i regionen Friuli-Venezia Giulia, men den eneste «ekte» Prosecco produseres i dag i Veneto. Provinsen Treviso er spesielt berømt for sin Prosecco vin.

Prosecco – Italiensk musserende vin – etiketten

Prosecco - Italiensk musserende vin - vinranker, ItaliaMange produsenter, som produserte varianter av Prosecco i andre regioner, plasserte Prosecco-etiketten på flaskene. Dette førte til problemer. Imidlertid ble denne situasjonen nylig endret, ettersom en ny lov ble vedtatt. Denne loven bestemmer at ingen andre enn produsentene fra regionen Veneto kan bruke Prosecco-etikettene til italiensk musserende vin. Det innebærer at musserende rosevin, som tidligere brukte Prosecco sin etikett, nå har mistet den muligheten. Vi kan ikke lenger snakke om Prosecco rosevin på den samme måten. Dette er noen av endringene som italienske myndigheter påbegynte for flere år siden, for å beskytte italiensk musserende vin og en vinregion med et stort potensial – Veneto.

Prosecco – Italiensk musserende vin – Charmat-prosessen

Slik som flere musserende vin fra hele verden, er Prosecco produsert ved hjelp av den såkalte «Metodo Italiano» (Charmat-prosess)-metoden. Dette betyr at den andre fermenteringen utføres i ståltanker under trykk, i motsetning til champagne-produksjon som produseres i separate flasker. På grunn av den spesifikke produksjonsprosessen kan du merke en klar forskjell. Prosessen, som produksjonen av musserende Prosecco vin består av, har som hovedmål å bevare variasjon og fruktaroma best mulig, i motsetning til de minerale, oksidative og fermentative aromaene som er karakteristiske for Champagne.

Prosecco – Italiensk musserende vin – Champenoise-metoden

[singlepic id=1065 w=100 h=159 float=right]

Det er allikevel ikke uvanlig med produsenter som eksperimenterer med ulike produksjonsmetoder. I Valdobbiadene-sonen er det lov til å bruke den såkalte «champenoise-metoden» i fremstilling av Prosecco, så ikke bli overrasket om du også finner denne typen italiensk musserende vin. Prosecco vin kan være mild (italiensk: Frizante) eller normalt musserende (italiensk: Spumante). Den største forskjellen mellom disse to variasjonene, er trykket i flaskene. En flaske Spumante har et trykk på 3,5 bar, mens en flaske Frizante har et trykk på 2,5 bar.

Videre kan alternativene variere med prosentandelen av sukker i flasken. Det strekker seg fra Prosecco Brut, som er tørr og har mindre enn 15 gram sukker i en liter, til ekstra tørr og tørr som er ansett å være veldig søt, fordi den har mellom 15 og 35 gram sukker per liter. De fleste Prosecco-vinene har en bestemt fruktaroma, som for det meste består av sitrus, fersken, aprikos og epler.

Dersom du er på utkikk etter en rimelig musserende vin som har masse kvalitet, er det ganske sikkert at Prosecco vil imøtekomme dine forventninger!

Har du lyst til å reise til Prosecco-åsene?

Få Oppdateringer på E-post!

Meld deg på nyhetsbrevet nå, og bli oppdatert straks det kommer nye innlegg.

Solo Italia vil aldri gi bort, bytte eller selge din e-postadresse til andre.
Du kan melde deg av listen når som helst.

Abboner på RSS-strøm

Du burde også lese om:
hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no