fbpx

Chianti – Kanskje den beste rødvinen

Toscana er hjem til tre av de mest kjente italienske rødvinene – Chianti, Brunello di Montalcino og Nobile di Montepulciano. Selv om de alle er basert på den samme vindruen – Sangiovese, har de helt forskjellig smak. Det er de forskjellige sortene av Sangiovese-druen, som gjør disse vinene forskjellige, samt ulike typer klima og terreng i regionen Toscana der de vokser.

Folk som elsker vin bør besøke Toscana i Italia – minst en gang i livet. Denne regionen ligger sentralt i landet, og har alt du trenger hvis du nyte deilig mat og god vin. Toscana er trolig et av de viktigste områdene i Italia, både for vin og turisme, ettersom dette er stedet der renessansen oppstod, og med den noen av de vakreste kunstverkene i menneskehetens historie.

Chianti vin – Historie

Chianti vin - Sangiovese-druer, Chianti, Toscana, ItaliaHistorien om toskansk vinlaging kan dateres tilbake til det 13. århundre da det første skriftlige beviset på vinproduksjon ble registrert. Et interessant faktum er at noen av vinmaker-familiene fra denne perioden stadig eksisterer og fortsatt produserer viner. På grunn av den store verdensomspennende populariteten for Chianti-vin på 60- og 70-tallet, begynte dessverre en rekke vinprodusenter med tvilsomme kvaliteter å plassere Chianti-etikettene på sine viner. Snart ble kvaliteten på varemerket Chianti veldig lav, og populariteten begynte å avta. Enkelte seriøse vinmakere begynte imidlertid å jobbe med produktkvaliteten, og i løpet av 90-tallet kom vinen nok en gang opp til et velkjent nivå, som en av de mest populære rødvinene i verden. Imidlertid førte denne populariteten til at noen av Chianti-variantene ble svært dyre og eksklusive.

Chianti er absolutt det mest kjente navnet i Toscana, og det er ingen vinentusiast som ikke har hørt eller smakt noen av disse røde vinene. De har krysset en lang vei – fra å være en vanlig vin, servert til spaghetti eller annen pasta, til å bli eksklusive røde viner som vanligvis serveres til spesielle anledninger.

Chianti vin – Formelen for produksjon

Chianti rødvin - Vin Santo, Chianti, Toscana, ItaliaSom tidligere nevnt har Chianti-vinen en lang historie, og den hadde sannsynligvis sin største forandring etter den andre verdenskrig da rødvinen var rimelig og enkel. Ettersom tiden gikk forlangte folk mer av rødvinen. Baron Ricasoli oppfant praktisk talt formelen for dagens moderne Chianti-produksjon – en blanding av røde druer (Sangiovese og Canailo) og hvite druetyper (Trebbiano og Malvasia).

Chianti vin – Hvite druer og friskhet

Ideen var å få friskhet ved å blande inn disse hvite druetypene, men vinmakere begynte å bruke hvite varianter i enda større grad, og selvfølgelig ble smaken endret. En annen utfordring var at vinmarkene ble utvidet fra den opprinnelige regionen hvor Chianti kom fra (Chianti Classico) til nabo-territoriene. Denne forvirrende situasjonen, som forverret kvaliteten på Chianti, førte til at enkelte vinmakere tok skritt som definitivt endret kvaliteten på vinen. Noen av dem begynte å bruke internasjonale hvite druetyper, mens andre sluttet å bruke hvit drue fullstendig.

I dag er Chianti en veldig tørr vin, som nytes best sammen med (italiensk) mat. Chianti-vinene har fruktaroma (oftest kirsebær), og aldrende viner er enda mer smakfulle.

Få Oppdateringer på E-post!

Meld deg på nyhetsbrevet nå, og bli oppdatert straks det kommer nye innlegg.

Solo Italia vil aldri gi bort, bytte eller selge din e-postadresse til andre.
Du kan melde deg av listen når som helst.

Abboner på RSS-strøm

Du burde også lese om:
hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no