fbpx

Marsala – Fra forrett til dessert

I Middelhavet ligger øya Sicilia, som er en region i Italia. På denne øya finner vi Etna, den høyeste aktive vulkanen i Europa, og angivelig en av de mest aktive vulkanene i verden.

Regionens rike vulkanske jord, kombinert med det middelhavske klimaet, har ført lokale bønder til å engasjere seg i ulik landbruksvirksomhet inkludert produksjon av hvete, appelsiner, sitroner, druer, mandler og tomater. Blant regionens produksjon, er Marsala-vinen svært fremtredende. Det er derfor ikke overraskende at regionen er Italias tredje største vinprodusent.

Marsala Vergine vin, Sicilia, ItaliaProduksjon av Marsala-vin kan spores så langt tilbake som til før år 1773 da den britiske handelsmannen John Woodhouse kom til Marsala havn.
Han så da at lokalbefolkningen var engasjert i produksjon av Marsala, og at de holdt den i tretønner for aldringens skyld. Måten vinen ble behandlet på, førte til at den holdt et høyt alkoholnivå. Det var nødvendig, ettersom vinen ble transportert over lange avstander til sjøs.

Imponert over hva han hadde vært vitne til, vendte Woodhouse tilbake til Sicilia i 1796 for å etablere masseproduksjon av Marsala-vin. Han planla å produsere Marsala sterkvin (hetvin) fordi han trodde den ville være populær i England. Det er dette som gjorde havnebyen Marsala kjent. Lokalbefolkningen holder fortsatt på den gamle tradisjonen i produksjon av Marsala (vintage), og en stor prosentandel vin blir derfor eksportert til mange områder rundt om i verden.

Marsala vin, Sicilia, Italia

Marsala sterkvin blir produsert fra tre forskjellige hvite druer: Grillo, Catarratto og Inzolia.
Vinen blir laget til å ha mellom 15-20% i alkoholinnhold. Den er tilgjengelig i forskjellige klasser avhengig av farge (Oro, Ambra, Rubino), alder (Fine, Superiore, Superiore Riserva, Vergine Soleras og Vergine Soleras Stravecchio) og grad av sødme (Secco, semi-secco eller søt).

Når det gjelder farge, er Oro gyllen, Ambra er gul i fargen, mens Rubino er rubinrød i fargen.
Fine er Marsala-vin med alder fra under ett år, Superiore minimum to år, Superiore Riserva minimum fire år, Vergine Soleras minimum fem år og Vergine Soleras Stravecchio minimum ti år. Når det gjelder sødme, inneholder secco Marsala-vin maksimalt 40 gram sukker per liter, semi-secco mellom 41-100 gram sukker per liter og sweet 100 gram sukker per liter.

Selv om Marsala sterkvin eller hetvin tradisjonelt blir servert som en forrett mellom første og andre rett, finnes det også en trend, der den blir servert avkjølt sammen med krydrede oster, frukt og bakverk. Sterkvinen kan også serveres ved romtemperatur som dessertvin.

Marsala sterkvin har i det siste og fått en annen bruksmåte. Den er mye brukt av kokker til matlaging. I den forbindelse, blir løk, sopp og urter lagt inn i vinen for å forvandle den til Marsala-saus. Vinen er også mye brukt i italienske oppskrifter på søte kaker eller kjeks, zabaglione (tykk saus eller pudding) og tiramisu (dessert).

Abboner på RSS-strøm

Du burde også lese om:hitsTraveltop sitesPopulre norske bloggerBlopp.no