Solo Italia https://soloitalia.no Alt handler om Italia Sat, 31 Aug 2019 19:03:06 +0000 nb-NO hourly 1 Risotto alla Milananese https://soloitalia.no/mat-vin/oppskrifter/lombardia/7672/risotto-alla-milananese/ Fri, 14 Feb 2020 20:43:39 +0000 https://soloitalia.no/?p=7672

]]>
’O mio babbino caro – Kjærligheten eller døden https://soloitalia.no/beromt-musikk/toscana/5213/o-mio-babbino-caro-kjaerligheten-doden/ Sat, 28 Sep 2019 22:00:58 +0000 https://soloitalia.no/?p=5213

Giacomo Puccini - O Mio babbino caro«’O mio babbino caro» (Åh, min kjære pappa), er en arie for sopran fra operaen Gianni Schicchi, en komedie i én akt av Giacomo Puccini. Operaen er den tredje i en serie av tre kjent under navnet «Il trittico», og er basert på en historie som er omtalt i Dantes Guddommelige Komedie. O mio babbino caro synges av Lauretta, som bønnfaller sin far om å få gifte seg med sin store kjærlighet, Rinuccio. Faren er imidlertidig ikke villig til å gi henne sin velsignelse, ettersom det pågår en krangel med Rinuccio sin familie. Lauretta synger derfor at hun ønsker å dø dersom hun ikke får være sammen sin Rinuccio. Får hun ikke kjøpe en ring i «Porta Rossa», så kaster hun seg ut i elven Arno fra broen Ponte Vecchio (toppbilde), står det i teksten.
Handlingen i denne operaen foregår i Toscanas hovedstad Firenze på slutten av 1200-tallet, og Porta Rossa er et område og en gate i denne byen. Verdenspremieren fant sted i 1918 i Metropolitan Opera, New York. Italiensk premiere var i hovedstadens «Teatro Costanzi» (Teatro dell’Opera di Roma) i 1919.
Kilde: Wikipedia

Sissel Kyrkjebø – O mio babbino caro

Oslo Spektrum, 2002

//www.youtube.com/watch?v=RUYT7Yp1Yd8

Oversettelse
Italiensk Engelsk, tilpasset
O mio babbino caro,
mi piace, è bello, bello.
Vo'andare in Porta Rossa
a comperar l'anello!
Oh my beloved father,
I love him, I love him!
I’ll go to Porta Rossa,
To buy our wedding ring.
Sì, sì, ci voglio andare!
e se l'amassi indarno,
andrei sul Ponte Vecchio,
ma per buttarmi in Arno!
Oh yes, I really love him.
And if you still say no,
I’ll go to Ponte Vecchio,
And throw myself below.
Mi struggo e mi tormento!
O Dio, vorrei morir!
Babbo, pietà, pietà!
Babbo, pietà, pietà!
My love for which I suffer,
At last, I want to die.
Father I pray, I pray.
Father I pray, I pray.

Maria Callas – O mio babbino caro

Live fra 1965 – Dirigent: Georges Prêtre.

//www.youtube.com/watch?v=Y4V9rJlFBqU

Du kan lese mer om denne operaen og resten av Il Trittico på nettsidene til Den Norske Opera & Ballett.

]]>
I Love It School samarbeider med Solo Italia https://soloitalia.no/aktiviteter/umbria/7684/love-it-school-samarbeider-med-solo-italia/ Sun, 17 Apr 2016 18:18:49 +0000 https://soloitalia.no/?p=7684

Det å lære italiensk i Italia er den optimale metoden dersom du ønsker å effektivisere språkopplæringen din. Denne undervisningen gjør det mulig å forstå språket og den ekte kulturen på en helt ny måte. Læring av et fremmed språk er alltid enklere når man er omgitt av det døgnet rundt.

Den italienske språkskolen I Love It School samarbeider nå med Solo Italia. Språkskolen holder til i vakre Orvieto – en unik by i regionen Umbria i Sentral-Italia.

Tenk deg en uke eller mer i den fantastiske byen Orvieto, kanskje som gjest hos en lokal familie. Du lærer det italienske språket, samtidig som du befinner deg midt i Italia og den genuine kulturen landet kan by på.

Ønsker du å lære det italienske språket i Italia?

Besøk I Love It School nå og se hva de har å tilby!

Lære italiensk i Italia - I Love It School

]]>
Bravofly har skrevet om Solo Italia https://soloitalia.no/reise/italia/7661/bravofly-har-skrevet-om-solo-italia/ Wed, 13 Jan 2016 13:43:44 +0000 https://soloitalia.no/?p=7661

Før jul ble jeg intervjuet av Bravofly om mine fremtidige ferieplaner. Jeg var midt i forberedelsene til juleferien, og delte med glede noen av mine idéer med dem. Innlegget de har skrevet beskriver en reise til flere mer eller mindre godt kjente reisemål i Nord-Italia.

Jeg synes det er flott å kombinere de berømte attraksjonene som alle har hørt om, med litt mindre kjente steder og severdigheter. Disse kan faktisk også by på spennende opplevelser og inntrykk. Om vinteren finner du mange steder som ikke har det samme turisttrykket som i sommerferien. Husk imidlertid at været heller ikke er det samme som i sommermånedene – det kan være ganske ustabilt.

Innlegget som Bravofly har skrevet finner du her:
http://blog.bravofly.no/2016/01/italias-best-bevarte-hemmeligheter/

]]>
Alassio – Deilig strand ved Baia del Sole https://soloitalia.no/reise/liguria/7637/alassio-deilig-strand-baia-del-sole/ Wed, 19 Aug 2015 21:27:27 +0000 https://soloitalia.no/?p=7637

André Strand har skrevet et blogginnlegg for Solo Italia. I sommer besøkte han og familen den lille badebyen Alassio på Rivieraen. I tillegg til å skrive om reiseopplevelsene sine, driver han nettsiden Bestehotell.no. Der kan du søke etter de billigste og beste hotellene for ferieturen din.

Alassio – Den fantastiske badebyen ved Solbukten

Midt mellom Genova i den italienske regionen Liguria og Nice i Frankrike finner du den fantastiske byen Alassio, en badeby som tidligere var kjent for jetset og glamour. I dag er badebyen en destinasjon fullspekket av historie og sjarm. Vi tilbrakte en uke i Alassio i juni og lengter allerede tilbake.

Alassio i provinsen Savona, Liguria, ItaliaFørst av alt er dette en koselig småby, som egner seg svært godt for en avslappende ferie. Enten det er en familietur eller romantisk kjærestetur, er dette et sted der du fort vil finne roen. Vår anbefaling er å prioritere tid på stranden, gjerne også utover kvelden. Stranden ligger ved solbukten Baia del Sole, og her kan du rusle langs en fire kilometer lang promenade. Det er her du virkelig kan føle på atmosfæren. Utforsk også gjerne resten av byen til fots. Både sentrum og områdene rundt er lett tilgjengelige.

Ting å gjøre i Alassio

Du vil finne en rekke ulike ting å gjøre i Alassio. Vi hadde på forhånd satt oss ned med ulike reiseguider for å finne de beste attraksjonene og severdighetene, og vi anbefaler følgende:

Parco Avventura Solleone er en fantastisk spenningspark med beliggenhet i fjellene over Alassio. Vi satte av fire timer og hadde en utrolig opplevelse. Her går klatring i trær, rappellering og vindrikking hånd i hånd. Med en fantastisk utsikt over både havet og Alassio er dette en aktivitet vi anbefaler for alle besøkende. Dette passer også godt for barnefamilier.
Besøk olivenolje-fabrikken Al Frantoio di Aldo Armato. Her er det både mulig å kjøpe olivenolje og å lære mer om produksjonen.

Muretto i Alassio, Savona, Liguria, ItaliaMuretto di Alassio er en lang vegg fylt med navn. Anbefaler å bruke tid på denne uforglemmelige murveggen. Fascinasjonen ligger i detaljene. Hotellet vårt lå rett i nærheten, og vi spaserte forbi veggen hver dag. Dette resulterte i nye oppdagelser hver gang.
Stranden. Den fantastiske naturen og atmosfæren gjør dette til det beste med Alassio.

Restauranter som anbefales i Alassio

Det finnes en rekke ulike spisesteder i Alassio, og våre favoritter er:

La Prua, som vi besøkte to ganger da vi syntes både mat og service var helt fantastisk. I tillegg er beliggenheten helt perfekt – med utsikt ut mot havet.
Panama ligger også helt nede ved vannet. I motsetning til La Prua var kanskje ikke servicen den beste, men maten veide opp for dette. Anbefaler å ta turen dit for den beste atmosfæren.
Ferro e Fuoco fikk vi servert fantastisk pizza, kanskje den aller beste. Restauranten ligger litt mer tilbaketrukket men både service og mat er i toppklasse.

Alt i alt er Alassio en fantastisk destinasjon vi anbefaler deg å besøke. Byen oppleves best når du girer ned og tar deg tid til å slappe av. Som tidligere anbefalt er det stranden som er det store trekkplasteret, men pass også på å se deg litt rundt. Attraksjoner som Parco Avventura, Al Frantoio og Muretto di Alessio er med på gjøre byen til en italiensk perle.

De beste hotellene finner du i nærheten av stranden. Vi anbefaler Grand Hotel Spiaggia eller Hotel Lido, fordi det er nettopp der du får mest mulig ut av besøket. Bruk gjerne søkemotoren min Bestehotell.no, for å finne de beste og rimeligste hotellene i Alassio eller Italia forøvrig.

Nærmeste flyplass er GOA, som ligger en drøy time unna sentrum. Billige flyreiser hit koster rundt 1500 kroner tur/retur. Vi fløy med Air France fra Gardermoen til Paris, og deretter videre med Air Italia fra Paris til Genova. Dette er en tur som tar omtrent 5 timer uten forsinkelser.

God reise!

Med hilsen fra André Strand

Har du lyst til å reise til Liguria?

]]>
Maria Montessori – Pedagogikk og materiell https://soloitalia.no/beromte-personer/marche/6137/maria-montessori-pedagogikk-materiell/ Sun, 01 Mar 2015 17:08:14 +0000 https://soloitalia.no/?p=6137

Maria Montessori sin pedagogikk består hovedsakelig av å la barna lede seg selv. Foreldre som kjenner til Montessori sin metode for læring, har som regel tatt et klart standpunkt til hvorvidt de støtter Maria Montessori sine tanker eller ikke. I Montessori sin pedagogikk inngår bruken av passende materiell.

Maria Montessori – Lege og lærer

Maria MontessoriDr. Montessori (1870-1952), ble født i Chiaravalle i regionen Marche. Hun brukte hele sitt liv til å gå imot normene. Montessori studerte for å bli lege i en tid der få kvinner gjorde det samme. Hun ble utnevnt til foreleser i en av de to lærerutdanningene, som fantes kun kvinner på den tiden. I tillegg arbeidet hun mye med funksjonshemmede barn, slik at de kunne bestå en standard eksamen som var definert for skolebarn, til tross for at de hadde det vi i dag kaller «spesielle behov».

Utdanning gjennom praktiske oppgaver

Det var etter disse erfaringene at Maria Montessori ble tilbudt å overta utdanningen av en gruppe med småbarn i et vanskeligstilt område av Roma. I denne sammenhengen innebar hennes undervisning temaer som personlig hygiene, oppgaver i hjemmet, trening og det å ta vare på planter og dyr. Hun observerte at barna var mest tilfredse når de utførte praktiske oppgaver, og at denne mer avslappede måten å lære på førte til økt selvdisiplin blant de små barna.

Kritikk rettet mot Montessori sin metode for læring

Motstandere mente at hennes metode ga lite rom for normal barnelek og sosialt samspill. Kritikken besto i at blandede aldersgrupper førte til aggresjon, og at foreldrene ble holdt utenfor læringsprosessen, slik at de ikke kunne arbeide med barnas svakheter hjemme. All denne kritikken har blitt gjentatt i stort omfang i ulike fora for oppdragelse på nettet i de senere årene. I mange tilfeller av foreldre og barna selv ut i fra deres egne erfaringer med Montessori sin metode.

Maria Montessori - Tusen lire fra ItaliaDr. Montessori sine metoder involverte bruken av sanseteknikker, som ble utviklet da hun underviste funksjonshemmede barn tidlig i sin karriere. Dette har også forårsaket kritikk. Kombinert med tanken om å la barn velge aktiviteter på eget initiativ og ikke etter fastsatte timeplaner, har det ført til at mange stiller spørsmål ved dybden av undervisningen, som barna får gjennom Montessori sine metoder. Det er allikevel viktig å huske at metodene kun er ment for grunnskolen opp til 12-årsalderen, og at læring etter dette ikke kan dekkes av Montessori-pedagogikk.

Dyrt Montessori-materiell

Det har også blitt rettet kritikk mot at Montessori-materiell er dyrt, noe som virker å gå i mot den opprinnelige tanken. Den opprinnelige tanken var jo nettopp å utdanne barn med få muligheter for læring og små ressurser. I tillegg føler mange foreldre bekymring ved at det mangler muligheter for musikalske uttrykk i den ekte Montessori-pedagogikken, stikk i strid med deres egne lykkelige minner fra barndommen.

Dr. Maria Montessori sine metoder er utbredte

Det er ingen tvil om at utradisjonelle metoder for læring har en plass i samfunnet. Ikke alle barn er akademisk sterke, og noen vil respondere bedre på praktiske oppgaver enn å pugge hovedsteder og historiske datoer. Maria Montessori sin metoder er kanskje ikke allment populære, men de er utbredte.

]]>
Penne Mozzarella med tomater og basilikum https://soloitalia.no/mat-vin/oppskrifter/campania/5901/penne-mozzarella-tomater-basilikum/ Fri, 13 Feb 2015 09:49:07 +0000 https://soloitalia.no/?p=5901

Penne Mozzarella med tomater og basilikum er et enkelt middagstips, som passer utmerket når du vil lage noe godt til familie og venner. Denne velsmakende retten lager du på kort tid til kveldskosen eller besøket ditt.

]]>
Ostuni – Den hvite byen i Brindisi https://soloitalia.no/reise/puglia/5325/ostuni-den-hvite-byen-brindisi/ Tue, 16 Dec 2014 22:30:41 +0000 https://soloitalia.no/?p=5325

Ved kysten sør i Italia finnes en juvel av en by som heter Ostuni. Den lille sjarmerende byen Ostuni ligger i provinsen Brindisi, mindre enn en mil fra havet utenfor regionen Puglia. Ostuni har bare omtrent tredve tusen fastboende innbyggere, men den tiltrekker seg folk fra hele verden, med sine vakre strender og historiske arkitektur.

Ostuni er en gammel by

Ostuni ligger i regionen Puglia, som har vært bebodd siden steinalderen. Byen antas å ha blitt grunnlagt av Messapiere som var et oldtidsfolk, deretter ødelagt av hærstyrker ledet av generalen Hannibal under de puniske krigene, for så å bli bygget opp igjen av grekerne. Derav navnet som betyr «ny by».

Ostuni, Brindisi, Puglia, ItaliaOstuni sin historie gjenspeiles hovedsakelig i byens arkitektur. Noen av dagens eksisterende bygninger kan dateres tilbake til så langt som år 990 e.Kr. da byen ble plyndret av normannerne. De fleste av bygningene stammer tilsynelatende imidlertid fra år 1300 til 1500. Den italienske renessansen påvirket arkitekturen også her sør i landet rundt år 1500, og de mest bemerkelsesverdige byggverkene og referansene står fremdeles. Dette inkluderer Pozzella-tårnet, Pylon og Villanova.

Ostuni severdigheter

To av de viktigste grunnene til å besøke Ostuni er «gamlebyen» og Ostuni-citadellet på toppen av en ås, som fortsatt er befestet den dag i dag. Ostuni er kjent som «den hvite byen», med bakgrunn i de hvitmalte bymurene og bygningene.

Katedralen og bispepalasset er blant de største bygningene i byen. Området rundt Ostuni består for det meste av store gårder, som er typiske for regionen Puglia. Gårdsdriften i området baserer seg på oliven, druer og vin. Selve byen er i seg selv en av de mest berømte i Brindisi og Puglia, med kirker i barokkstil og en fantastisk utsikt.

Om sommeren øker befolkningen i den lille byen Ostuni dramatisk til det tredoble. Turiststrømmen kommer hovedsakelig fra Storbritannia, Irland, Tyskland og Skandinavia. Alle strømmer de til Ostuni i jakten på det varme og solfylte været, den deilige maten og de gode vinene.

]]>
Solo Italia har skrevet for Expedia https://soloitalia.no/reise/lazio/5316/expedia-trastevere-roma/ Thu, 11 Dec 2014 13:12:22 +0000 https://soloitalia.no/?p=5316

På forespørsel fra Expedia har Solo Italia skrevet et innlegg som omhandler bydelen Trastevere i Roma. Mange turister foretrekker de største og mest kjente attraksjonene når de reiser til en italiensk storby. Det finnes naturligvis ikke noe galt i det, men det vil sannsynligvis gi noe ekstra dersom man kombinerer dette med de turistfattige og rolige områdene. I hovedstaden Roma finner du også slike “pustehull”, som tar deg bort fra kjas og mas.

Les hele innlegget her:
http://blogg.expedia.no/reisetips-trastevere-roma/

]]>
Ponza og De pontinske øyer – Utenfor Italias vestkyst https://soloitalia.no/reise/lazio/5314/ponza-pontinske-oyer-italias-vestkyst/ Tue, 09 Dec 2014 22:18:43 +0000 https://soloitalia.no/?p=5314

Ponza og De pontinske øyer har helt siden Romerrikets tid vært kjent som et herlig avbrekk fra bylivets kjas og mas. Romerne satte politiske motstandere i eksil på øya Ponza, en tradisjon som ble gjenopptatt av Mussolinis fascistregime under 2. Verdenskrig. I dag er imidlertid denne største øya i gruppen full av små sjarmerende boliger, vakre strender og særegne turistattraksjoner.

Ponza

Ponza og De pontinske øyer - Ponza havn, Latina, Lazio, ItaliaPonza er den største øya i den pontiske øygruppen, og den øya som har mest turistbesøk. Innbyggerne på den italienske øya Ponza livnærer seg av turisme og kommersielt fiske. EU har nedsatt restriksjoner innenfor det kommersielle fisket, og det har fremtvunget en opptur i reiselivsnæringen, for å veie opp for det økonomiske tapet. Dette betyr flere fasiliteter til bedre priser. Ponza er rik på historie, og de historieinteresserte vil kunne glede seg over muligheten til å ta et skritt tilbake i fortiden uten å måtte trenge seg frem i Romas gater.

De pontinske øyer – Økoturisme

Ponza og De pontinske øyer - Øya Zannone, Latina, Lazio, ItaliaStore deler av disse øyene utenfor Italias kyst er uegnet for permanent bosetting, og derfor har det i enkelte områder blitt etablert reservater. Dette gir en flott mulighet til å se et naturlig økosystem utfolde seg fullstendig uberørt av menneskehånd. På øya Zannone finner du en av de mest kjente og besøkte naturparkene i regionen. For de som ønsker å oppleve minner fra fortiden, finnes det et kloster på denne italienske øya, som kan dateres tilbake til det 13. århundret.

Ponza og De pontinske øyer - Palmarola solnedgang, Pontine Islands, Latina, Lazio, ItaliaGrottene på øya Ponza er verdenskjente, takket være det vakre håndverket og den høye alderen. Flere av grottene daterer seg tilbake til Romerriket, og de gir deg tilgang til en rekke andre områder på øya. En spasertur langs en av de mange svingete veiene på øya, vil også føre deg til mange herlige steder. Her kan du nå alt fra moderne restauranter til havner opprettet i Cæsars tid. Den nest største og vestligste øya, Palmarola, er først og fremst et naturreservat med naturlige grotter og bukter. I tillegg til Ponza, Zannone og Palmarola, består øygruppen av Gavi, Ventotene og Santo Stefano.

Båtliv

Det er ingen broer eller tunneller som forbinder de pontinske øyene til fastlandet, og hovedtransporten skjer med båter. Innbyggerne på disse italienske øyene lever for vannet, noe som kan dokumenteres med det store antallet marinaer, båter og skip som er spredt langs kystlinjen. Du kan også selv leie en båt fra en av de mange kommersielle marinaene, og deretter nyte utallige timer i det herlige Tyrrenhavet utenfor vestkysten av Italia. Noen av disse marinaene ble hugget ut i romertiden, og det gir de besøkende et lite innblikk i hvordan det må ha vært å være en sjøreisende i den historiske tiden. Fra den italienske øya Ponza, kan du med båt nå frem til nesten alle steder du måtte ønske deg på den vestlige kysten av Italia. Med dette i tankene, kan du planlegge en båtreise som varer i flere dager, og som du vil huske i mange år fremover!

Svømming

Et av høydepunktene på disse rolige øyene er en tur ned til stranden for en svømmetur. Det finnes mange offentlige strender, et varmt hav fritt tilgjengelig, og derfor ingen unnskyldning for å ikke å nyte en dag i vannet. Ta med deg en snorkel og nyt verden også under bølgene! Havet rundt øya Ponza huser en rekke gjenstander og rariteter, som garantert vil ta pusten fra deg, mens du lærer deg å kjenne regionens historie og menneskene som holder til her. Sørg for å ta med deg nok solkrem til en lang ekskursjon!

]]>